høj aorusal high arousal proprioception

Fantastiske aktiviteter til børn i Høj Arousal

De første lege er anbefalinger baseret på begrebet ”Ase og Mase” lege. Denne type lege skaber ro hos børn i høj arousal. Disse lege dækker over lege hvor der arbejdes med muskelkraft mod modstand.

Jeg har også skrevet et helt indlæg om hvad High arousal eller Høj Arousal hos børn er og hvordan du kan se det.

Under disse typer af lege ligger:

 • Trillebørgang med støtte under hofter
 • Krabbegang
 • Vælte bjørnen
 • Flippe søstjernen
 • Udbryder leg
 • Rullepølse med en dyne
 • Skubbe til væggen

Ase og Mase lege stimulerer den proprioceptive sans. Denne sans handler om vores muskler og led. Hvilken position er mine led i, hvor megen kraft skal jeg bruge her. Det er en konstant, dvs hjernen bruger hele tiden energi på at afkode omgivelser og underlag, for at vurdere hvor megen kraft der skal bruges bare for at opretholde en given stilling.

Det er også en igangsætter, som sikrer at vi bruger den korrekte mængde kraft under udførelse af aktiviteter. Den proprioceptive sans er en stor kilde til regulering af nervesystem, og ro i krop og sind, ligesom den fortæller os hvor vores krop slutter og verden begynder.

Proprioception styrker også vores fornemmelse og hjælper os ud af Høj arousal

Proprioception styrker også vores fornemmelse for interoception. Interoception er vores fornemmelse for vores indre værdier. Det er en af de sanse vi stadig er i fuld gang med rigtigt at forstå. Afkodning af vores indre tilstande afhænger af en forståelse for hvor vores krop overhovedet er. Har vi svært ved at mærke os selv og vores behov, så starter vi altid med at få kontakt til kroppen og stimulere det proprioceptive.

Gennem interoception reguleres også hormonbalance i vores mave-tarm system. Interoception er afkodningen af temperaturer, hjerterytme, åndedræt, tisse trang, sult, tørst etc.

høj aorusal
high arousal
proprioception

Lege udenfor som beroliger nervesystemet og sænker barnet fra høj arousal

Udover de først nævnte lege, som kan være gode lege at lave indendørs, som ikke kræver så mange redskaber, og som man hurtigt kan gribe fat i, så er der mange flere muligheder for As og Mas.

I naturen kan man nemt komme igang med at udforske, as og mas handler i realiteten om at skabe gro bund for aktiviteter hvor børnene arbejder mod tyngdekraften. Det kan være at klatre i træer, det kan være i klatrestativer.

At være i naturen kan i sig selv have en beroligende effekt på børn som er i høj aorusal, da vi oplever et utal af sensoriske indtryk, lige fra vinden der smyger sig, til duften af græs, eller dråberne fra regnen.

Klassiske lege udendørs

 • Bakket terræn, ud og find en masse bakker, som i kan løbe, gå eller kravle op og ned af
 • Flyt stenen, måske der er en kæmpe stor sten i jeres nærmiljø, hvad med at lave en konkurrence om hvem der kan flytte den?
 • Sandkasse leg, her kan det være oplagt med en stor smart foldbar spand, hvor i rigtig har mulighed for at slæbe mange kilo sand rundt.
 • klatrestativer, de fleste legepladser har et klatrestativ, og der er SÅ megen proprioception at hente her.
 • Find strandskaller på stranden, at bevæge sig rundt med et fokuseret blik, i det tunge sand, er kræs for nervesystemet.

Comments are closed