oralmotoriske strategier

Når børn bruger oralmotoriske strategier til nedregulering, kan det blandt andet skyldes at vi har en stor mængde af proprioceptive receptorer i vores tandrødder.

Det betyder at når vi tygger sammen, gerne om noget der knaser, så sker der i løbet af 0,2 sekunder et skift i arousal. At tygge er altså en af vores hurtigste kilder til regulering.

oralmotoriske strategier

At stutte og synke har en nedregulerende effekt på nervesytemet

En anden årsag til at børn bruger oralmotoriske strategier kan være fordi det at sutte og synke også har en nedregulerende funktion i nervesystemet. Når vi putter genstande i munden og enten tygger, gumler eller sutter på dem udløses en række af neurologiske reaktioner. Herunder udløsning af neurotransmitterne, som er kemiske budbringere mellem nervecellerne, serotonin og oxytocin.

Serotonin

Serotonin er en neurotransmitter, der spiller en nøglerolle i reguleringen af humør, følelser og angst. Når børn putter genstande i munden, kan den beroligende fornemmelse, der opstår som følge af vagusstimulering, medvirke til at øge produktionen og frigivelsen af serotonin. Dette kan hjælpe med at skabe en følelse af ro og tilfredshed i barnets nervesystem, hvilket kan være med til at dæmpe angst og stress.

oralmotoriske strategier

Oxytocin

Oxytocin er en anden vigtig neurotransmitter, der ofte kaldes “kærlighedshormonet” eller “knus hormonet”. Det spiller en afgørende rolle i at fremme sociale bånd, tillid og positive interaktioner mellem mennesker. Når børn putter genstande i munden og oplever vagal beroligelse, kan dette også føre til en frigivelse af oxytocin. Dette kan styrke barnets forbindelse til omsorgspersonen og skabe en følelse af tryghed.

Begge disse neurotransmittere, serotonin og oxytocin, er involveret i at skabe en positiv og rolig mental tilstand. De bidrager begge til at modulere børns reaktioner på stress, fremme følelser af tilknytning og skabe en følelse af velvære. Det er vigtigt at bemærke, at disse neurotransmittere ikke kun påvirker barnets nervesystem i øjeblikket, men også har langsigtede virkninger på deres følelsesmæssige udvikling og evne til at regulere stress senere i livet.

Hvad kan du tilbyde dit barn af oralmotoriske strategier som er hensigtsmæssige

Vi kan tilbyde vores børn forskellige, mere hensigtsmæssige oralmotoriske strategier i deres hverdag. En af de ting som ofte er populære er bidesmykker. Bidesmykkerne giver barnet et konkret redskab at søge når de har brug for at regulere.

Et andet redskab kan være en z-vibe som er en lille pen-størrelse med vibration. en z-vibe skaber et stort oralmotorisk stimuli, som mætter dit barn godt af og sænker behovet for søge stimuli.

Andre strategier for nedregulering

Jeg har skrevet flere indlæg om regulering som du måske har lyst til at læse for at få mere inspiration til hvordan du kan støtte dit barn i sin hverdag.

Ase og Mase lege er fantastiske til at imødekomme proprioceptiv søgning, og kan mætte dit barn af sensorisk. Det betyder ofte at børnene søger færre oralmotoriske strategier.

Det kan også være relevant at kigge på Vagus stimulation, når vi ser børn som søger de oralmotoriske strategier. Det kan nemlig være at dit barn mangler kontakt til vagus, som spiller en primær rolle i regulering.

Tags:

Comments are closed