spatial awareness

Spatial Awareness eller rum-retningssans handler om at forstå hvor vi selv er i forhold til det rum vi befinder os i

Rum-retningssans, også kendt som spatial awareness, er en afgørende sensorisk funktion, der giver os mulighed for at forstå og navigere i vores omgivelser. Denne fornemmelse hjælper os med at opfatte og forholde os til det fysiske rum omkring os samt fornemme retninger og positioner. Det er et komplekst system, der integrerer information fra vores sanser for at danne en mental repræsentation af rummet omkring os.

spatial awareness

Denne sans spiller en afgørende rolle i vores daglige aktiviteter. Den gør det muligt for os at bevæge os, undgå forhindringer, gribe genstande præcist og deltage i opgaver, der kræver rumlig opmærksomhed, som f.eks. kortlægning, orientering og selv simple daglige gøremål som at klæde sig på eller sætte en nøgle i en lås.

Spatial awareness involverer flere elementer, herunder:

Kropsbevidsthed: Evnen til at forstå, hvor ens krop befinder sig i rummet og hvordan den bevæger sig.

Objektperception: Fornemmelsen af at forstå, hvordan objekter og genstande er placeret i forhold til en selv og til hinanden.

Retningssans: At kunne identificere og forstå retninger som op, ned, venstre, højre, foran og bagved.

Dybdeopfattelse: Forståelse af afstand og dybde, der giver os mulighed for at navigere i tre-dimensionelle rum.

Spatial awareness er en vigtig komponent i vores sensoriske system og spiller en betydelig rolle i vores evne til at udføre fysiske opgaver og forholde os til vores omgivelser på en effektiv måde. Det er også en nødvendig komponent i udviklingen af motoriske færdigheder, koordination og orienteringsevner, som er afgørende i vores dagligdag

Sansemotoriske lege der styrker forståelse for rum og retning

Vores balancesans spiller en stor rolle i forståelsen for vores krop. Derfor kan en Sanse Sling være en godt redskab til at styrke dit barns fornemmelse for sig selv og for det rum de er i.

Jeg er rigtig glad for at anbefale forhindringsbaner lavet af fx tape på gulvet, eller forskellige tumlemøbler som giver dit barn mulighed for at skulle fokusere ned i hvordan de placerer kroppen. Her inkluderer jeg gerne både opgaver som kræver at man kommer op på tå og strækker sig, eller ned på hug og bøjer sig. Meget gerne hvos vi er helt nede og kravle under ting også. Det kan være ind igennem en tumletunnel, eller under spisebordet i stuen.

Udover forhindringsbaner så er ”holde oppe leg” med ballon også god. Her er der masser af visuel orientering, tilpasning af slag mod ballon og bevægelse rundt i rummet.

Bygge med magneter styrker den rumlige forståelse og mængden af kraft, det er en aktivitet som ofte laves siddende på gulvet hvor vi også har megen god understøttelse af kroppen og for mærket os selv.

Yoga, eller børneyoga hvor vi skal indtage forskellige positioner giver os en mulighed for virkelig at lege med kroppen og den placeringer. Især dyre yoga eller bogstav yoga hvor vi skal forestille os at vi er et dyr eller bogstav og forme kroppen som det.

du kan også læse mit indlæg om Beroligende lege der sænker børn i high arousal

Categories:

Tags:

Comments are closed