High arousal hos børn

High Arousal hos børn: Forståelse af motorisk uro, sansemotorik, samregulering og ergoterapi

High arousal hos børn er et fænomen som ikke er nyt, men som i disse dage vinder mere og mere frem. Som forældre, pædagoger eller omsorgspersoner står vi ofte over for øjeblikke, hvor vores børn udviser intense reaktioner og adfærdsmønstre. Disse situationer kan skyldes high arousal eller motorisk uro, der kan påvirke deres daglige funktion. De kan også skyldes et nervesystem som er ude af balance og stresset.

I det her indlæg vil jeg give et overordnet indblik i hvad high arousal hos børn har af betydning for deres hverdag, og hvordan vi kan hjælpe børn, som er i high arousal.

High arousal hos børn

Hvad er High Arousal hos børn?

High arousal hos børn, og deres voksne, beskriver en tilstand i det autonome nervesystem hvor vi er ekstra vågne, eller energiske. High arousal aktiviteter er ofte aktiviteter med fuld fart på, som hurtigt kan føles voldsomme. Et barn i high arousal er ofte også i øget alarmberedskab og vil have hurtigere adgang til deres fight and flight reaktioner.

Når et barn oplever high arousal, kan hverdagsstimuli blive overvældende og få dem til at føle sig stressede, ængstelige eller frustrerede. Det er vigtigt at huske, at hvert barn er unikt, og deres reaktioner på forskellige situationer kan variere. Ligesom deres reaktioner og oplevelser er valide, og bør støttes og hjælpes.

Udover den klassiske high arousal, hvor energi niveauet er højt, så findes der også en internaliseret udgave af high arousal. Her ser barnet roligt ud, larmer ikke, og søger ikke de vilde lege. Istedet foregår al den høje intensitet i hjernen. Det er blandt andet det der sker hos mennesker med stress eller depression, hvor de ikke kan handle.

Motorisk uro er noget af det vi især ser ved børn som har et nervesystem i high arousal, og det kan være en udfordring op til puttetid, det har jeg lavet et indlæg om i samarbejde med legeakademiet

high arousal hos børn

Hvordan kan vi hjælpe et barn i high arousal?

Et barn som konsekvent lever i high arousal har brug for hjælp til at komme ned i sin krop, og finde roen. Nogle børn har blot brug for enkelt lege og tæt kontakt med en omsorgsperson, og andre oplever at have sværere ved at komme ned. Nogle børn lever i high arousal fordi de har sanseintegrationsudfordringer eller har sansemotoriske vanskeligheder, dem hjælper jeg gerne til mere ro.

Her er nogle lege som kan hjælpe dit barn i high arousal

Ase og Mase lege, eller heavy work lege er noget af det bedste vi kan tilbyde vores børn som lever i high arousal. At arbejde med modstand stimulerer nemlig vores muskel-led sans, også kaldet den proprioceptive sans. Når vi arbejder med modstand skabes der ro i kroppen og hovedet, der genfindes forbindelse mellem hoved og krop.

Disse Ase og Mase lege er blandt mine favoritter

  • Fang guldklumpen: en leg hvor i skal kæmpe om enten en pude, en bold, eller hvad i lige har. Her skal dit barn fokusere al sin energi ind i at holde fast, og den kraft er ren guld for nervesystemet.
  • Skub til væggen: eller en voksen. Den her skubbe leg handler om at forsøge at flytte en væg eller en voksen. Det skal ikke være nemt, så læg gerne vægt i.
  • Flip søstjernen: en leg hvor dit barn skal ligge på gulvet med arme og ben ud til siderne. Nu skal de “klistre” sig fast alt hvad de overhovedet kan, mens du forsøger at vende dem om på den anden side.
  • Vælt bjørnen: dit barn står på alle fire, og din opgave er nu at se om du kan vælte dem, ved at skubbe, trække og løfte dem.

Læs mere om gode lege som du kan lege med dit barn her

Tags:

Comments are closed